Mánesova 1672, 356 01 Sokolov
e-mail: info@skolamanesova.cz
tel.: 359 807 052, 777 929 364

Gymnázium

V rámci Evropského týden mládeže předložil náš student třetí nejlepší projekt z celé ČR

26.6.2021 |

Jaké možnosti mají mladí lidé, když získají dovednost občansky participovat? Například dokáží řešit problémy, které vnímají ve svém okolí. Jak si s nimi poradit měly pomoci účastníkům workshopy „Budoucnost máme ve svých rukou“, které proběhly v online podobě v rámci Evropského týdne mládeže. Určeny byly mladým lidem z celé ČR. Na projektu se podílel Dům zahraniční spolupráce, příspěvková organizace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, ve spolupráci s organizací EUTIS, o.p.s.

Zapojila se i naše škola. Student gymnázia Dominik Černý přišel s nápadem vzdělávat seniory v užívání počítače a práci s internetem.

„Inspirovala mě situace, kdy se senioři neuměli kvůli pro ně složitému formuláři přihlásit na očkování proti covidu,“ vysvětlil Dominik.

Z krajského kola vyšel vítězně, a tak jej čekala závěrečná konference v Praze. Sešlo se na ní bezmála 60 mladých lidí z celé České republiky. Studentské projekty se zabývaly širokou škálou témat – od vzniku školní a krajské studentské samosprávy, obnovy zeleně v Beskydech, až po snížení potravinového odpadu ve školní jídelně. Jednotlivá vystoupení a projekty poté hodnotila odborná porota, ve které zasedli koordinátor Erasmus+ a Evropského sboru solidarity a Inclusion officer z Domu zahraniční spolupráce Lukáš Borovička, Šimon Presser a Soňa Hoigerová (všichni za DZS), koordinátorka Národní pracovní skupiny pro strukturovaný dialog s mládeží České rady dětí a mládeže Zuzana Wildová a Viktor Vágner ze Zastoupení Evropské Komise v ČR.

Na základě hodnocení poroty byly vybrány tři nejlepší projekty. Dominik Černý získal pomyslný bronz.

„Lhal bych, kdybych řekl, že jsem nebyl nervózní. Ale člověk někdy ze své komfortní zóny vystoupit musí. Obzvlášť když se jedná o něco takového,“ mluví o svých pocitech Dominik.

A co ho na závěrečné konferenci zaujalo? „Bylo moc zajímavé poslouchat, jaké všechny projekty studenti představili, každý je navíc prezentoval zcela jinak. Ukázalo to, jak kreativní dokážou lidé být. Po prezentační části byly workshopy, kde jsem se seznámili se dvěma zajímavými organizacemi, které nabízejí mladým lidem různé zajímavé akce včetně vycestování ze země na pár měsíců. O to mám docela zájem. Určitě bych vyzvedl i práci s divadelním hercem Zdeňkem Stejskalem, který nám radil, jak lépe prezentovat před velkým publikem, jako bylo tohle.“

A co si z celého projektu odnesl? „Odnesl jsme si i pár pěkných cen, ale na těch mi upřímně tolik nezáleželo, pro mě byla hlavní samotná zkušenost,“ hodnotí Dominik.

Zapojení do řady projektů, ale i realizace projektů vlastních je základním kamenem naší nové koncepce, kterou spouštíme v září. Pokud se chceš i Ty naučit, jak svými projekty přispět ke změně světa kolem sebe, podej si do 26. července přihlášku na naše gymnázium. Více informací o přihláškách i nové koncepci.

obrázek
Budoucnost máme ve svých rukou
obrázek
Budoucnost máme ve svých rukou
obrázek
Budoucnost máme ve svých rukou
obrázek
Budoucnost máme ve svých rukou
obrázek
Budoucnost máme ve svých rukou
obrázek
Budoucnost máme ve svých rukou
obrázek
Budoucnost máme ve svých rukou

Nejnovější články

Přijímací zkoušky na Gymnázium nanečisto - 24. února 2024

Chceš získat jistotu? Víš rád, do čeho jdeš? Zkus si Přijímačky nanečisto (školní část) právě u nás. Kromě testu obecných studijních předpokladů tě naučíme, jak zvládnout ústní pohovor nebo jak si připravit vlastní profesní portfolio. Tato zkušenost se ti bude hodit nejen v přijímacím řízení, ale i využiješ ji i jako uchazeč o svou vysněnou práci. Celý program je zdarma.

Termín konání: 24. února 2024

obrázek

Náš absolvent...

Rádi bychom vám čas od času představili naše absolventy – jejich pohled na vzdělání získané u nás a aktuální pracovní uplatnění.

Prvním bude Ing. Denis Zelenin, který byl na naší škole od 8. třídy do maturity.

Co říká na naši školu?

obrázek

Předmět FIRMA

Chceš se na gymnáziu naučit vést svůj finanční život v budoucnu?

Naši studenti mají již v prváku předmět „FIRMA“!

obrázekobrázek

Jak se nám studuje na Gymnáziu Mánesova?

Postupně přidáváme recenze našich studentů... Pročtěte si sami.

obrázekobrázek

Na našem gymnáziu tě připravíme na život v rychle se proměňující době

1. září 2021 jsme spustili na sokolovském gymnáziu Škola Můj Projekt inovativní program. Čemu tě naučíme? Znát své silné stránky a rozvíjet je, i ty slabší a překonávat je; komunikovat, spolupracovat a respektovat sebe i druhé; porozumět tomu, co se učíš a proč, kriticky přemýšlet, hledat souvislosti a diskutovat; tvořit, bádat a realizovat projekty.